Wedstrijdvervalsing

In sporten en spelen wordt er gesproken van wedstrijdvervalsing (ook bekend als wedstrijdmanipulatie, matchfixing en gamefixing) als het resultaat van een wedstrijd volledig of gedeeltelijk bepaald wordt door een deelnemer en/of een andere betrokkene (bijvoorbeeld een scheidsrechter, trainer, etc.) die moedwillig verliest of valsspeelt. Matchfixing druist niet alleen in tegen de regels van de sport, het is in de meeste gevallen ook een overtreding van de wetgeving.

Wedstrijdvervalsing in Nederland

Het manipuleren van sportwedstrijden komt voor in Nederland, maar niet op grote schaal. Dat was de conclusie van een onderzoek in 2013 naar wedstrijdvervalsing in opdracht van de minister van Sport Edith Schippers. Concrete gevallen werden niet genoemd.

Sporters kunnen financieel vergoed worden voor het moedwillig verliezen van een wedstrijd door zelf, of via een tussenpersoon, op een zege van de tegenpartij te gokken. Wanneer iemand een sporter betaalt om vals te spelen, spreekt men van omkoping. In gevallen van omkoping, fraude en corruptie kan een sporter ook strafrechtelijk vervolgd worden.

In deze studie kunt u meer lezen over de toename van online kansspelen in relatie tot Nederlandse sportwedstrijden.