Your browser does not support JavaScriptskip to main content skip to main menu skip to cookiewall

Nieuws

Or­de­maat­re­gel door be­stuur sport­bond

Publicatiedatum 3-9-2020

Met een or­de­maat­re­gel neemt het be­stuur van een sport­bond een tij­de­lij­ke maat­re­gel in het be­lang van de or­ga­ni­sa­tie en de sport.

Een or­de­maat­re­gel heeft als doel de or­de en de vei­lig­heid van de le­den van de bond- en/of een zorg­vul­dig ver­loop van het on­der­zoek te waar­bor­gen.

Naar aan­lei­ding van de re­cen­te mel­din­gen in de turn­we­reld zijn er vra­gen ge­steld over de zo­ge­naam­de or­de­maat­re­ge­len die de KN­GU heeft ge­trof­fen. Een or­de­maat­re­gel kan be­staan uit het tij­de­lijk be­per­ken van de be­we­gings­vrij­heid van de be­schul­dig­de voor de lo­ca­tie(s) waar her­ha­ling, on­vei­lig­heid of on­rust wordt ge­vreesd, of in­dien dit in be­lang is van het on­der­zoek. Ook kun­nen er an­de­re or­de­maat­re­ge­len wor­den op­ge­legd, bij­voor­beeld het tij­de­lijk uit­slui­ten van wed­strij­den of trai­nin­gen.

Een or­de­maat­re­gel is een tij­de­lij­ke maat­re­gel, die in het be­lang van het on­der­zoek en mel­ders wordt ge­no­men en los staat van de uit­kom­sten van het on­der­zoek en de even­tu­e­le sanc­ties die uit­ein­de­lijk die­nen te wor­den op­ge­legd in een mo­ge­lij­ke tucht­rech­te­lij­ke pro­ce­du­re. Een or­de­maat­re­gel is dus geen tucht­rech­te­lij­ke straf. In dit ar­ti­kel wordt een na­de­re uit­leg ge­ge­ven van de or­de­maat­re­gel.